Raider и Topmaster Professional – българските марки майсторски инструменти


Годината е юбилейна за фирма „Евромастер Импорт Експорт“ – компанията, която за четвърт век уверено измина пътя от нулата до водещ производител и доставчик за нашия пазар на голяма гама електрически и ръчни инструменти. Те са предназначени за широк кръг потребители: начеващи и напреднали домашни майстори, професионални занаятчии, а част от тях намират все по-широко приложение и в професионалните сервизи, на първо място в авторемонтната дейност. Продуктовата гама на фирмата обхваща машини, задвижвани с електрически или бензинови двигатели, ръчни електро- и механични инструменти, приспособления, консумативи, градинска техника, смесителни батерии и аксесоари за бани и кухни, електрически контакти и ключове, и др.
Историята на „Евромастер Импорт Експорт“ е пример за успешен бизнес, в основата, на който стои предприемаческа прозорливост и усет, правилно подбрана стратегия и огромен добре премислено вложен труд. Съграден според принципите на пазарното стопанство, с детайлно познаване на световните тенденции в глобализираното производство и търговия, успехът на българската фирма е закономерен и устойчив във времето. Пътят, изминат от „Евромастер Импорт Експорт“ за своите 25 години, би могъл да бъде христоматиен пример за успешно създаване и развитие на българска компания при специфичните условия на българския преход към пазарно стопанство.
Като първо по рода си в България специализирано списание, след политико-икономическата промяна през 1989 г., „Направи сам” бързо извърши своя преход – от любителско към техническо издание с професионална насоченост. Поради това списанието работи с „Евромастер Импорт Експорт“ почти от момента на основаване на фирмата, познаваме отблизо нейното развитие.
„Направи сам” е своеобразен пътеводител, илюстриращ с 89 публикации (до момента) изминатия от компанията път – от типично търговска в началния период, до фирма създала, развила и успешно наложила на пазара редица собствени марки.

Първа сред тях е Raider Power Tools, последва я Topmaster Professionl, след нея компанията се насочи и към сектора на професионалната техника – Raider Pro, и т.н.
За разлика от множество учредени в началото на прехода фирми, „Евромастер Импорт Експорт” избра по-трудния път да създаде и неотклонно да развива свои собствени марки за отделните продуктови групи. 25 години по-късно резултатите от това новаторско за времето си в България решение са безапелационни – водещите марките Raider и Raider Pro са доминиращи и предпочитани на пазара за любителски електроинструменти и машини. Пазарната реализация на Topmaster Professional е изключително успешна, а част от шлосерските и някои специализирани инструменти намират все по-радушен прием в строго професионален сектор, какъвто е автосервизната дейност.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото