Rockwool представи решения на топлоизолации с каменна вата


В края на май т.г. изпълнителният директор на Rockwool за България и Румъния, г-н Флорин Попеску, представи пред българските медии компанията и нейните нови продукти, позволяващи най-ефективно решаване на проблемите с топлоизолацията на сградите и повишаването на тяхната топлинна ефективност до съвременните изисквания, включително и най-новите, въведени в началото на миналата година норми за топлинна ефективност у нас.
Темата за най-пестеливото изразходване на топлинната енергия, постижимо чрез все по-доброто топлинно изолиране на сградите, е и ще става все по-актуална поради неизбежно изчерпващите се природни енергийни източници. Тя доби особена актуалност и поради рязкото отрезвяването на световната общественост след катастрофата в японската ядрена централа „Фукушима“ – нещо, което не стана след Чернобилската трагедия преди 20 години, която покри с радиоактивен прах и облъчи почти цяла Европа. За всеки непредубеден от финансови интереси мислещ човек е пределно ясно, че е много по-логично и природосъобразно да се икономисва топлинна енергия, вместо да се прахосва, за да се оправдава строителството на нови прескъпи енергийни мощности, неизбежно увреждащи природната среда, а понякога и застрашаваща живота и здравето на хиляди и хиляди хора.
На тези размисли ни наведе защитената от г-н Попеску теза, че „Най-големият енергиен източник не е нефтът, а енергоспестяването, т.нар. „шесто гориво“. В основата на спестяването на енергия е качествената изолация на сградите. Шестото гориво (както нарече той икономията на топлинна енергия) е евтино, чисто и устойчиво“.

Ние бихме добавили, че в случая г-н Попеску „чука на отворени врати“, защото специално в нашата страна с преобладаващ жилищен сграден фонд, строен без мисъл за топлоизолиране, тяхното саниране би трябвало да бъде приоритетна държавна задача. Само дето вече десет и повече години само се говори на тази тема, но почти нищо реално не се прави като дългосрочно обмислена държавна политика.
Пресконференцията, първа по рода си, предназначена за най-широката медийна общност, бе общо представителна и не целеше представяне на конкретни материали и решения, изпъстрени с технически характеристики и числени стойности – нещо, което читателите на списание „Направи сам“, са свикнали да получават и търсят. Затова ще си позволим да добавим от себе си и малко техническа информация.
Rockwool е най-големият производител в света на каменна вата и на топлоизолационни продукти от нея. В този сектор тя има над 70-годишен опит и в голяма степен диктува световното техническо равнище на тези продукти.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото