STEINEL – световен лидер при сензорно управляваните осветителни тела и системи

Steinel1_1
Немската фирма STEINEL е измежду тези, за които винаги е удоволствие да се пише, защото нейните продукти са не само силно иновативни, но имат голям принос за подобряване на качеството ни на живот. Когато става дума за осветление, сферата в която компанията е лидер, това означава зрителен комфорт в дома и на работното място, висока работоспособност и производителност, сигурност при движение на открито през тъмните часове денонощието или в неосветени помещения и стълбища. Не на последно място съвременните, силно енергоспестяващи източници на светлина, особено в съчетание с „интелигентното“ управление на осветителните тела и сградни системи, за по-малко от десетилетие значително снижиха разходите на електричество в световен мащаб.
Когато се търси най доброто в света на осветителната техника, човек неизменно стига до марката STEINEL, която е всепризнат световен лидер в сензорните технологии. Всъщност именно така и ние я открихме за себе си преди седем години, търсейки спасение от масово залелите по това време големите търговски вериги дворни халогенни прожектори със сензор за движение, чието единствено достойнство бе ниската им цена. Колкото и евтина обаче да е дадена стока, съответстващото на цената ниско качество скоро се проявява. Така след няколко, на практика безполезни покупки, разпитвайки тук и там, стигнахме до правилния избор – марката STEINEL и магазините на „Ташев-Галвинг“, която е официалният дистрибутор за страната ни.
Като журналисти, списващи и издаващи над три десетилетния технически списания, пристрастието ни към най-високотехнологичните продукти е естествено професионално състояние на духа. Това е и една от причините причината да заделяме избирателно внимание на марката STEINEL, периодично да представяме подбрани продукти, повечето от които са и световни новости. Публикуваните досега в списанието 15 статии, посветени на техниката за осветление на тази немска фирма, предоставят богата информация за конкретни модели, принципа им на действие и тяхното приложение. Това, което досега липсваше, е опит да се систематизира тази информация, което да улеснява ориентацията в огромния обем от техническа информация за продуктите на STEINEL. За обема и сложността на задачата красноречиво говори обемът на двата основни продуктови каталога: „Интелигентно осветление за комфортен живот“ с обем 240 страници и „Професионални интелигентни технологии за осветление и сензори“ – 338 страници.
2
Сега ни се удава възможността да направим опит за такъв съкратен обзор, благодарение на проведения в началото на юни т.г. от „Ташев-Галвинг“ ООД семинар, посветен на осветителните продукти и решения на STEINEL. За разлика от други подобни прояви с предимно търговска насоченост, проявата бе семинар за техническо обучение на специалисти, занимаващи се с проектиране и изграждане на системи за осветление на големи обекти – обществени, производствени и други сгради, на открити площи и др. Съответно подготовката и компетенциите на двамата лектори бе на това ниво, а тяхната презентация носеше работното заглавие „Академия STEINEL“.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото