STIHL и VIKING на Техническия панаир, Пловдив 2014

Stihl1
Представителството на немската фирма STIHL в България, „Андреас Штил“ ЕООД, е неизменен участник в Есенния технически панаир в Пловдив, очевидно без да се влияе от текущата икономическа конюнктура в страната. Многобройните привърженици на нейните машини и инструменти, носещи реномираните марки STIHL и VIKING знаят, че за всяко изложение компанията не пропуска да представи по няколко нови машини, често и модели, показвани за пръв път пред българска публика. От друга страна, панаирното участие предоставя възможност човек да добие цялостна представа за предлаганите към момента утвърдени и най-търсени на пазара модели и така по-лесно и вярно да извърши своето пазарно проучване. Не е за подценяване и възможността за получаване на информация директно от специалистите на фирмата, както и да се изпробват някои от машините. Всичко това обяснява видимия интерес сред посетителите към експозицията на „Андреас Штил“ ЕООД. На тазгодишния доста рехав панаир това се забелязваше и още по-силно.
2
Stihl23
Сред експонатите с табелка „ново“ първенството държат ръчните електроинструменти с акумулаторно захранване. Подобно на останалите, да ги наречем занаятчийски, ръчни електроинструменти и в сектора на градинската техника се забелязва все по-бързо умножаване на машините с автономно захранване. Тази тенденция може отчетливо да се проследи и на последните няколко панаирни участия. Все по-големият капацитет и издръжливост на високо натоварване на литиево-йонните акумулаторни батерии направиха възможно почти всеки захранван с мрежово напрежение електроинструмент да се сдобие със своя акумулаторен двойник.
3
Сред новите машини от тази група се открояваше акумулаторната ъглошлайфмашина STIHL TSA 230, която е световна новост – първата с диаметър на режещия диск 230 mm. Навярно по-точното наименование на машината би било електрически дисков трион, защото предназначението й е за рязане на бетон и предимно плочи от този материал, асфалт, естествен камък, изделия от скални материали, стомана. В зависимост от материала рязането се извършва с карбофлексни или метални дискове с диамантни зърна.
Отличителен белег на машината е нейното изключително ниско тегло от само 3,9 kg (без батерията) и компактните й размери. Дълбочината на рязане, респективно максималната дебелина на рязаните с нея материали, е 70 mm. Машината има възможност за подаване на вода за охлаждане на диска, както и за засмукване на прахта с прахосмукачка. За това се използва специална приставка, покриваща зоната на рязане. Поради липсата на изгорели газове от двигател с вътрешно горене машината е особено подходяща за използване в помещения, а също така и на открито. Водата се подава от съд с вместимост 10 l, в чийто капак е вградена ръчна помпа.
Типични приложения на машината са рязането на различни плочи за настилане на подове, тераси и алеи, керамични и бетонни керемиди, тръби за отпадъчни води с голям диаметър, бордюри и други изделия от камък, армировъчни стоманени пръти и стоманени профили, за изрязване на отвори и разкрояване на облицовъчни плочи на гипсова или циментова основа, и др.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото