STIHL планира по-нататъшен растеж, въпреки икономическите предизвикателства през годината


На 13 септември 2023 г. ръководството на групата STIHL проведе своя традиционен „Международeн ден на медиите 2023“. Проявата се организира на всеки две години на територията на централата на компанията във Вайблинген. В нея участват журналисти, представители предимно на специализирани медии, основно от Германия, други европейски страни, включително от България, както и от други континенти. Единствено, поради ограничителните мерки, наложени от пандемията COVID 19 през 2021 г., срещата се проведе неприсъствено, чрез видеоконферентна връзка.

Председателят на Управителния съвет на STIHL AG, г-н Михаел Трауб: „Нашият семеен бизнес е с дългосрочен фокус и ние гледаме към бъдещето с увереност.“

Отново по традиция, централното събитие в „Международния ден на медиите 2023“ бе пресконференцията на Управителния съвет на STIHL AG, ръководена от неговия председател – г-н Михаел Трауб. Пред журналистическата аудитория той представи основните производствени и финансови резултати на групата STIHL за първите осем месеца на текущата година. Изложи и обоснова оптимистичните прогнози за продължаващо възходящо развитие на компанията в средно- и дългосрочен план. Акцент бе поставен върху развитието на акумулаторно захранваните машини и инструменти, както и върху разширяването на собственото производство на ключови елементи, и по-конкретно на безчетковите електродвигатели. Отново по традиция, във втората част на изложението си г-н Михаел Трауб представи подбрани иновативни нови модели на машини и инструменти, предназначени за двата основни пазарни сегмента – за професионална употреба и за използване в личната градина. Тази част от неговата презентация, с по-подробна информация за отделните машини, ще публикуваме в следващия брой на списанието.

 

Основни акценти в изложението на г-н Михаел Трауб
* Подготовка на собственото производство на безчеткови електродвигатели на територията на централата на STIHL във Вайблинген.
* По-нататъшно разрастване на сегмента акумулаторно захранвани машини и инструменти.
* Пускане на пазара на множество нови акумулаторно захранвани продукти за професионална работа и както и за личната градина.
За изминалите осем месеца от началото на 2023 г. групата STIHL има оборот от 3,84 млрд. евро. Това представлява спад от 1,5% спрямо същия период на предходната година. Без отчитане на ефекта от валутните курсови разлики, резултатът би бил с ръст от 0,9%. Към 31 август т.г., броят на работещите в групата, в световен мащаб, е намалял с 0,5%, като е достигнал 20 311.
Това неблагоприятно развитие се дължи на няколко причини. Една от тях е премахването на мерките, ограничаващи движението и събирането на хора, наложени от пандемията COVID 19. Това несъмнено е предизвикало усилване на потока потребителски разходи към туризма, културата и гастрономията. Влияние за по-предпазливото харчене на средства от потребителите оказват също забавянето в развитието на икономиката, инфлацията и динамиката в цените на енергията. Към това се добавя, при това в световен мащаб, и наличието на немалко презапасени със стока складове на търговски фирми, което несъмнено оказва влияние върху продажбите на STIHL.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото