STIHL – FS 70 C-E – най-леката сред мощните коси

С разпукването на пролетта в началото на април представителството на немската компания STIHL у нас обяви поредната си промоционална кампания, която обхваща широка гама от моторни коси – моделите FS 40, FS 45 C-E, FS 56, FS 56 C-E, FS 70 С-Е, FS 87, FS 130, FS 350. В промоцията е включен и храсторезът FS 480. По този начин ценителите на качествената градинска техника имат възможност да изберат най-подходящата за себе си моторна коса и в добавка да получат безплатно предвидените в промоцията благини.
Изборът на най-подходящия модел машина винаги е строго индивидуално решение, което може да бъде улеснено с предоставяне на по-обширна техническа информация. Така например обявената в началото на март т.г. на началната страница на сайта промоция на мотофрезата VIKING VH 440 само за месец привлече над 1000 читатели към двете статии – едната с подробно описание на фамилията мотофрези VIKING и втората – за изпробването от редакционен екип на модела VH 440 в работни, при това екстремни, условия.
Така ще постъпим и сега, но по-напред – няколко въвеждащи слова. Моторните коси са специализирани машини за косене на трева и друга растителност – бурени, растения с по-дебели и жилави стъбла на неравни терени, осеяни с камъни, дървета, огради, бордюри и всевъзможни други препятствия, които правят използването на традиционните четири- и триколесни косачки невъзможно. Тези коси се справят с лекота с високо израснала трева и друга растителност, те са незаменими при косене в краищата на тревни площи и най-вече в близост до препятствия. При тях режещият инструмент най-често е найлонова корда с кръгло или квадратно напречно сечение, чиито работни краища при удар в твърд предмет най-много да се прекъснат, но веднага се подновяват с изтегляне на ново парче от кордата, навита в косящата глава и работата да продължи. В зависимост от вида и най-вече от дебелината на рязаната растителност освен корда, косите може да работят още със специални пластмасови или метални ножове. В горния край на скалата по мощност, тегло и съответно по възможности за рязане на растения с по-дебели и твърди стъбла се намират т.нар. храсторези. Освен с режещите инструменти, с които работят типичните моторни коси, на тези машини може да се постави и метален циркулярен диск, който с лекота поваля всевъзможни храсталаци и леторасти с дебелина на стъблото до около 40–50 mm.
Първите три модела, попадащи в групата на леките моторни коси – FS 40, FS 45 C-E, FS 56, FS 56 C-E, вече са представяни в списанието.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото