STIHL HL 94 C-E – новата ножица за обрязване на висок жив плет


Наред с типичните ножици за оформяне на жив плет, чиито режещ апарат е свързан директно към задвижващия агрегат – двигател и редуктор, преобразуващ въртеливото движение във възвратно-постъпателно на режещите гребени, продуктовата гама на STIHL включва и друг, по-специализиран вид ножици, предназначени за рязане и оформяне на висок жив плет от човек стъпил на земята. Използването на обичайните ножици за оформяне на висок плет е силно затруднено, защото изисква работа от стълба или скеле. Това често е невъзможно, защото освен във височина, високите плетове нерядко са и широки, поради което обичайната ножица не може да се справи. Освен това, използването на стълба в градина с растения и мека почва не е най-безопасното и разумно начинание.

Именно за такъв жив плет немският производител STIHL предлага специален вид ножици, които позволяват лесното и качествено подрязване на плетове с височина до и малко над 3 m, без при това работещият да се отделя от земята. При тях режещият апарат, включително редуктора, са монтирани на дълъг прът (тръба). Въртеливото движение от двигателя се пренася до редуктора с помощта на вал, намиращ се във вътрешността на тръбата.
От този вид, определено професионални ножици за жив плет, доскоро у нас се предлагаше моделът STIHL HL 100. В техниката обаче нищо не е вечно. В резултат на стремежа към непрестанно усъвършенстване, характерен и задължителен за всеки лидер от световна класа, в началото на годината STIHL пусна на пазара изцяло обновена серия от три модела ножици от този вид, задвижвани с двигател с вътрешно горене. От новата серия представителството на немската фирма у нас ‒ „Андреас Штил“ ЕООД, вече предлага модела HL 94 C-E.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото