STIHL MS 462/MS 462 C-M – най-лекият професионален верижен трион в клас 70 cm3


В този последен за годината брой на списанието, на прага на идната 2019 година, представяме два подбрани модела на верижни моторни триони от голямото семейство на STIHL. Като най-продавана марка моторни триони в света от 1971 г. насам, нейните поредни нови модели задават не само нивото на развитие на тази техника в световен мащаб, но показват и нейния утрешен ден. Това лидерство особено ярко се откроява при строго професионалната група моторни триони, предназначени за дърводобив и работа в гората – в средно гъсти и гъсти масиви.
Ако говорим за „днешния ден”, от групата професионални триони избрахме най-новия, появил се наскоро на българския пазар – STIHL MS 462 и неговата разновидност STIHL MS 462 C-M.
Моторният трион STIHL MS 462 C-M е носител на престижно отличие за иновации – сребърен медал от най-голямото в Европа изложение на открито за техника и технологии в „Зеления бранш“ – demopark (на летището Eisenach-Kindel, Германия, юни 2017 г.).
С поглед към вече съвсем близкия „утрешен ден”, изборът безапелационно се пада на STIHL MS 500i. Това е първият модел на STIHL и първи в света моторен трион с електронно управлявано директно впръскване на горивото. Него представяме в отделна статия в този брой на списанието.
И двете машини са предназначени за професионален дърводобив и работа в гората. Те са близки, макар и с предимство на STIHL MS 500i, по големина на работния обем, мощност, тегло и други характеристики. По основните си показатели – работен обем и мощност те се намират в горната третина на палитрата моторни триони на STIHL. Това ще рече, че става дума за триони, отлично пригодени за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, включително за кастрене на дървесни трупи.
При създаването на STIHL MS 462/MS 462 C-M конструкторите са успели да олекотят със 700 g в сравнение с нейния предшественик, модела MS 461. При тежък работен ден на силно пресечен терен в гората, поваляне и нарязване на дебели дървета, всеки грам в повече тежи непосилно. Затова намаляването на теглото на триона до 6 kg (без гориво и режеща гарнитура) означава по-малко умора, по-безопасна работа, по-голяма производителност.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото