STIHL MS 500i – моторният трион на бъдещето


Едни го наричат „моторен трион на бъдещето“, други „моторен трион от утрешния ден“. И двете определения са верни, защото STIHL MS 500i е първият серийно произвеждан моторен трион в света с електронно управлявано директно впръскване на горивото. При него липсват класическият карбуратор за подготовка на горивната смес и досегашният модул за запалване. Първото публично представяне на STIHL MS 500i пред специализираните медии, немски и чуждестранни, бе през септември 2018 г. На пазара ще се появи в началото на февруари 2019 г.
Новият STIHL MS 500i ще остане в историята като трионът, открил нова ера в развитието на този вид машини. Без съмнение, това поредно постижение на STIHL, допълнително ще „бетонира“, така да се каже, водещата роля на компанията като технологичен лидер, а на марката – като най-продаваните моторни триони в света.
Електронно управляваното директно впръскване на горивото STIHL Injection (i) осигурява редица значителни предимства на двигателя – разработения от немската компания изключително успешен STIHL 2-MIX. За разлика от досегашния, новият двигател работи с директно впръскване (i). Първото, което веднага се набива на очи е, че STIHL MS 500i има непостигано досега при серийно произвеждани машини най-добро съотношение между теглото на машината и нейната мощност – 1,24 kg/kW. Това е постигнато в резултат на повишаване на мощността на двигателя и олекотяване на машината в резултат на редица „интелигентни“ конструктивни решения. Затова трионът е изключително подходящ за работа в условия на интензивен дърводобив и обработка на едроразмерна и твърда дървесина, включително за кастрене.
Инжекционният метод осигурява по-голяма сила, движеща веригата, както и изключително бързо ускоряване на нейното движение. Двигателят е способен да ускори движението на веригата от 0 до 100 km/h само за 0,25 s.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото