Storch-Ciret Group. №1 в Европа в производството на машини и инструменти за боядисване

 

 

Един от акцентите на поредната партньорска среща на „Ташев-Галвинг“ ООД, проведена на 17-18 май в нейния търговски и складов център в Ямбол, бе първото представяне на новото партньорство с немската фирма Storch-Ciret Group. Това допълнително засили интереса на участващите в срещата български фирми, търговски партньори на „Ташев-Галвинг“ ООД, към презентацията на г-н Онджей Симон. Тя бе последвана от демонстрация, с която г-н Алес Складани представи две от професионалните системи на Storch – за безвъздушно боядисване и за боядисване с ниско налягане на въздушната струя.

Г-н Онджей Симон (вляво) и г-н Светослав Асенов, управител на „Цирет” ЕООД

Групата Storch-Ciret е тясно специализирана в производството и разпространението на много широка палитра от машини, инструменти и помощни средства, предназначени за боядисване, поставяне на тапети и подови покрития в трите основни пазарни сегмента – любителски приложения, професионално и промишлено използване. Марката Storch (на немски щъркел) е изключително популярна на пазарите в почти всички европейски държави. За близо столетие тя се е утвърдила като синоним на високо качество на продуктите, които я носят. В своята област Storch-Ciret Group е безспорен лидер в Европа с оборот от 200 млн. евро при 10% ръст спрямо по-предната година. Към момента в групата работят над 1400 служители.

Тя има 6 завода в Германия, Чехия и Китай. Европейският пазар се обслужва от 11 разпространителски фирми. Държавите от Западна Европа се обслужват от два логистични центрове. За държавите от Източна Европа, включително България, е обособен отделен логистичен център. Като цяло 56% от оборота на компанията се реализира в чужбина – в 87 държави по света.

Средно годишно производството на Storch включва над 10 млн. четки и над 160 млн. бояджийски валяци. Компанията е притежател на над 100 регистрирани патенти и производствени образци.

Рекламен плакат на Storch от 1910 г.

Storch е фирма с 125 годишна история. Тя е типичен представител на семейния бизнес в немската индустрия. Основана е през 1896 г. в Ерберфелд, днес град Вупертал, първоначално като „Училище за декоративно оформление на стени“. Марката Storch e регистрирана през 1910 г., както първото производство са шаблони за декоративно боядисване. Същата година Вилхелм Гретен става съдружник във фирмата, а през 1921 г. и едноличен собственик. Под негово ръководство Storch се специализира в производството на четки, валяци и други ръчни инструменти за боядисване. През 1929 г. достига и заема водеща позиция в този сектор на немския пазар. През 1943 г. фабриката е напълно разрушена при въздушни бомбардировки. След войната производствените мощности са наново построени и през 1950 г. фирмата отново заема своята водеща роля в бранша. През 1958 г. Storch първи в бранша предлагат електрически инструменти за професионално боядисване. Следват ги устройство за сваляне на стари тапети с помощта на пара, както и пистолети за боядисване при ниско налягане на въздушната струя. Компанията създава и едностранно самозалепваща се лента, за ограничаване и предпазване при боядисване, която пуска на европейския пазар през 1968 г.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото