YTONG Multipor – минерални топлоизолационни плочи


Възможностите за избор на топлоизолационен материал далеч не са големи – това са основно добре познатият предимно фасаден стиропор EPS-F (експандиран полистирен), минералната вата (каменна и стъклена) и XPS (екструдиран полистирен). Тези са и най-масово използваните материали за топлоизолиране, като всеки от тях има своите специфични отлики, които го правят подходящ за едни приложения и по-малко за други. През последните десетина години обаче монополът на конвенционалните топлоизолиращи материали бе сериозно нарушен от един все още сравнително нов за Европа и света, а за българския строителен пазар непознат материал – YTONG Multipor. В Германия той е доказал качествата си при изграждане на около 4 млн. квадратни метра топлоизолации, изпълнени откъм вътрешната страна на външни стени. Сега му предстои пробив и на българския пазар, защото вече се предлага и у нас от българския производител на популярните блокчета за зидане YTONG – „Ксела България“. Това е и новината, породила потребността от по-подробно представяне на този в немалка степен удивителен материал.
Най-характерното за YTONG Multipor е, че съчетава едновременно много добри топлоизолиращи качества с добра механична здравина и устойчивост на атмосферните влияния. По своя коефициент на топлопроводност (среден λ=0,045 W/mK) YTONG Multipor почти се изравнява с най-добрите специализирани топлоизолационни материали. Същевременно той ги превъзхожда по редица механични свойства, най-вече здравина и устойчивост на натиск, които му отреждат съществена преднина в конкуренцията с тях при някои приложения.
YTONG Multipor е лек материал (обемна плътност ≈110 kg/m³) с пореста структура (около 95% от обема), на която се дължат отличните му топлоизолационни свойства. Произведените от него плочи са здрави и с необичайно висока за такъв вид материал якост на натиск – средно 350 kPa. Необходимо е пояснението, че YTONG Multipor се произвежда в три разновидности с различна обемна плътност: 90 kg/m³, 110 kg/m³ и 115 kg/m³, съответно с коефициенти на топлопроводност: λ=0,042 W/mK , λ=0,045 W/mK и λ=0,047 W/mK и якост на натиск: ≥200 kPa, ≥300 kPa и ≥350 kPa.
Произведените от него топлоизолационни плочи имат стабилна форма и не се деформират дори при силен натиск – ≤1 mm при точково натоварване от 1000 N. YTONG Multipor е силно устойчив на атмосферните въздействия – не се влияе от ултравиолетовите лъчи, от дъждове и вятър. Той е материал с отворени пори, поради което има много добра паропропускливост (μ=3). Това улеснява изпаряването на проникналата в стените влага, както и спомага за поддържане на оптимален влажностен режим на въздуха в помещенията. Въпреки силно порьозната си структура, YTONG Multipor абсорбира само до 6% влага спрямо обемната си маса.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото