Акумулаторни бормашини и винтоверти HiKOKI 12V PEAK


В продуктовата гама на HiKOKI за тази година, групата акумулаторни ръчни инструменти, захранвани с напрежение 12 V, е обозначена като 12 V PEAK. При останалите групи с друго захранващо напрежение, добавката към наименованието, PEAK (върхов), липсва. След като поразмислихме, стигнахме до два възможно отговора. И двата се оказаха верни.
Посочената стойност на захранващото напрежение е върхова, която се достига в края на процеса на зареждане на батерията. През останалото време номиналното напрежение на заредена литиево-йонна батерия, съставена от 3 елемента, е 10,8 V. Преди няколко години обаче, един по един, производителите на електроинструменти възприеха да обявяват по-привлекателната за клиента стойност 12 V.
По наше мнение, друга възможна причина тези машини на HiKOKI да бъдат обозначени като „върхови“, са техните качества и технически характеристики, които ги отличават сред конкурентите в класа им.
Електроинструментите с това захранващо напрежение представляват особен интерес за много широк кръг от потребители, защото оптимално съчетават мощност и тегло. Подходящи са за извършване на широк диапазон от дейности, повратливи и удобни за работа, сравнително по-малко натоварват ръката.
Серията 12 V PEAK обхваща три машини. Това са моделите DS12DA и WH12DA, които „Ташев-Галвинг“ ООД пусна наскоро на пазара и модела DV12DA, чиято поява на нашия пазар скоро предстои.
Както може да се очаква, и трите машини имат безчеткови електродвигатели, което им дава голямо предимство пред застарелите вече модели с класически колекторен четков електродвигател. Те са нова разработка, специално пригодени за работа с напрежение 12 V (12 V PEAK). Отличават с повишена мощност и компактни размери. Новост е и електронната система за управление на двигателя и батерията. Машините се доставят в комплект с по две литиево-йонни батерии с капацитет 2,5 Ah и зарядно устройство, поставени в здрав пластмасов куфар.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото