Вътрешна камина с открито огнище и метално тяло – пълният проект

1
Б.Р. Публикуваме с минимални промени проектът, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г. Вижте и предварителните бележки към него.

Камината с открито огнище далеч не е между най-ефективните средства за отопление, но въпреки това още дълго време ще бъде желан елемент в интериора. Едва ли е необходимо да убеждаваме някого колко хубаво е да има в дома си камина, дори и „децата на панелата“, навикнали на топлината от „парното“, се радват на уюта, създаван от истинския пламък. Затова в повечето случаи въпросът не е дали искаме камина, а къде и как да я построим.
Изграждането на описаната тук камина е по силите на всеки средно сръчен домашен майстор. Стойността на материалите (Б.Р. към 1984 г.) не надхвърля 100–120 лв., което е над десет пъти по-евтино, отколкото бихте платили само на майстора. На фиг. 1 и 2 камината е показана в разрез. Тя може да се иззида от сам човек за около четири–пет съботни и неделни дни, като се дава възможност на бетонните елементи през седмицата да се втвърдят достатъчно. Още няколко дена са необходими за довършителните работи – шпакловки, изработване на решетките, на полицата, вратичката за пепелта, облицовката на основната плоча и т.н.
Тази камина притежава редица съществени предимства пред традиционните със зидано огнище. Вътрешната й част е метално тяло, което при спазване на размерите на детайлите се сглобява с лекота и гарантира точно спазване на всички изисквания за вътрешната конфигурация на камината. На практика възможността от грешки е изключена, а това гарантира доброто й горене. След като се направи тялото, около него камината може да се изгради с различна форма, разположение и външен вид. Това зависи от сръчността и фантазията на домашния майстор и далеч не на последно място от наличните материали. В случая е избрана ъглова камина, защото заема най-малко място – 0,75 m², и най-добре отговаря на помещението, в което е изградена (със срещуположно разположена вътрешна стълба за горния етаж). Друго нейно предимство e, че е изградена с двойни стени, което позволява по-хладният въздух от помещението, преминавайки през долните отвори, да се загрява от стените на металното тяло и вече затоплен да излиза през горните отвори. Около десет минути след запалване на огъня в камината течението на топлия въздух от отворите става осезаемо. Така към лъчистото топлоотдаване от огнището се прибавя и конвективният топлообмен. Количеството топлина, което се отделя в помещението при един и същ разход на дърва се повишава значително. За да се намали изразходването на топъл въздух от помещението за процеса на горене, под скарата е предвидено подаването на външен въздух, чийто дебит може да се регулира.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото