Декоративни мазилки

Из архива на сп. „Направи сам“. Брой 9-10/2001 г.

Навлизането на лавината от нови материали в нашата строителна практика през последните години напълно промени представите и технологиите, направи работата значително по-ефектна, от една страна, а от друга – много по-лесна и достъпна и за неспециалисти. Това в много голяма степен се отнася и за мазилките, по-точно за декоративните мазилки, които са отлична алтернатива, включително и на едва ли не задължително облепваните доскоро с тапети стени.

Новите материали и технологии силно намалиха влагането на усилен труд, замърсяването и внасянето на влага в строителната конструкция. По-същественият им принос обаче е, че в много голяма степен изравниха възможностите на майстора-любител и на професионалиста с дългогодишен стаж. Даже в немалко случаи предимството е на страната на домашния майстор, който по правило не е загубил навика си да чете и ползва специализирана литература, да се учи и да прилага наученото в практиката.

Полагането на мазилката в много голяма степен се улеснява от равната основа на зида. А тя не може да бъде друга, когато е от добре иззидани блокчета YTONG, например, или от керамични тела с правилна форма и еднаква големина. В тези случаи мазилката се нанася на тънък с равномерна дебелина пласт и често пъти повече наподобява класическата шпакловка. Чрез  мазилката се придава завършен вид на стените и таваните, а не толкова компенсиране и прикриване на кривините в зидарията. Така използването на сухи, готови смеси за декоративни мазилки е оправдано, още повече че те гарантират и отличния външен вид на измазаните с тях повърхности.

На нашия пазар вече има голямо разнообразие от готови сухи смеси за декоративни мазилки, производство на водещи световни производители като Henkel (Ceresit), Baumit или Knauf, макар че името на последната фирма сме свикнали да свързваме предимно с лидерската й позиция в производството на гипсокартон и гипсфазер. На пазара ни се предлага и доста широка палитра от смеси за декоративни мазилки, предимно внос от Турция, които обаче са произведени по технология на водещи западни производители, а в някои случаи заводите са и тяхна собственост.

Най-общо казано, готовите декоративни мазилки се делят на две големи групи: на минерална основа и на основа на изкуствени смоли. Мазилките от първата група се доставят във вид на суха смес, опакована в книжни торби. Те се приготвят непосредствено преди използването им чрез разбъркване с вода. Мазилките от втората група се доставят в пластмасови кофи и други подобни съдове и са готови за употреба без добавка на вода.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото