Електрически пистолет за безвъздушно боядисване Black&Decker BDPS600

Към тестването на предоставения на редакцията от фирма „Ташев-Галвинг” ООД пистолет на Black&Decker – BDPS600, подходихме със засилен интерес. За разлика от двата модела – HVLP200 и HVLP400 (линк), които разпрашават боята с въздушна струя, този пистолет работи чрез безвъздушно разпръскване и нанасяне на материала. На този принцип работят и специализираните машини за разпръскване (пулверизация) на гъсти течни материали. Ръчните електрически пистолети от този вид не са новост, ала с тази уговорка, че предлаганите на пазара днес са претърпели съществено развитие.
Тествахме пистолета с различни по вид и гъстота материали, за да установим преди всичко доколко успешно той се справя отвъд границите на вискозитета, до които може да се боядисва с пистолети с ниско налягане на въздушната струя и по-конкретно – с вече изпробваните два модела от този вид.
Серията електрически пистолети на Black&Decker обхваща три модела – BDPS200, BDPS400 и BDPS600. Ние избрахме да тестваме последния от тях, който има и най-много възможности.
Съдържащите си в техническия паспорт данни са пределно лаконични. Пистолетът се захранва от електрическа мрежа с напрежение 230 V, електрическата му мощност е 150 W, а вместимостта на резервоара за боя е 1,2 l. Той тежи 2,2 kg. Посочени са и задължителните в ЕС стойности на звуковото налягане и предаваните на ръката вибрации.

Какво бихме могли да кажем допълнително отвъд тази оскъдна информация?
Най-характерното за този пистолет е методът на безвъздушно разпрашаване на боята. „Сърцето“ на инструмента е система от мощен електромагнит, който движи стоманено бутало, поставено плътно в метален цилиндър. Измерихме диаметъра на буталото – Ø5,5. Електромагнитът го изтласква напред, а обратният му ход се осъществява от силна спирална пружина. Движейки се с голяма честота, буталото засмуква течност от резервоара и на малки порции я изтласква под налягане 236 bar. Течността преминава през разпръсквач със спирална пружинка, в чиято глава има три миниатюрни отвора (Ø0,1). Така лако-бояджийският материал се разпрашава на извънредно фини капчици. Струята преминава през дюза, която формира напречното сечение на „факела“ – кръгло или плоско, съответно той придобива формата на вертикална или хоризонтална „четка“.
Според ограничената техническа информация по отношение на ефективното използване на материала, този тип пистолети се намират между пистолетите с високо налягане на въздуха (HP) и пистолетите HVLP (ниско налягане на въздушната струя при голям дебит). Приема се, че ефективно използваното количество боя е 65–70%. Останалата част се губи в околното пространство и това е по-малката беда, защото може да оцвети непоправимо намиращи се в близост предмети.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото