Електронни плашила за гризачи

Откак свят светува хората търсят начини да се отърват от една напаст – нашествието на мишки и плъхове. Тези бързо размножаващи се гризачи са изключително приспособими и на практика се оказват неизтребими. Тяхното присъствие е нетърпимо, те са и преносители на болести, а за селските стопани, които съхраняват хлебно или фуражно зърно, може да се окажат и разоряваща напаст. Положението се влошава още повече наесен, когато пълчища полски мишки и съсели се промъкват във вилните и жилищни постройки, за да търсят уют и допълнителни източници на храна извън тези, които са успели сами да складират за зимните дни.
Борбата срещу тези крайно нежелани посетители хората водят от векове, опитомявайки дивата котка и превръщайки я в домашно животно за лов на мишки, а породи кучета – мителшнауцер, цвергшнауцер, дори и йоркширкският териер са били селектирани за лов на плъхове. В по-модерните времена се използват различни капани и отрови. Тези методи също не са достатъчно ефективни, а и повечето хора биха се погнусили да трепят заловените мишки, още повече всяващите отвращение плъхове, нито пък да издирват по миризмата отровените животни.
С времето гризачите стават все по-приспособими и оцеляващи, а котките и споменатите кучета се превърнаха в глезени домашни любимци и постепенно позагубиха ловните си инстинкти и умения.
Ето защо през последните десетина години борбата с мишките и плъховете, както и с други нежелани нашественици, се води успешно и със средствата на електрониката – чрез прибори, излъчващи различен по сила ултразвук с променящ се честотен спектър. В повечето случаи той не се долавя от слуховия апарат на по-едрите животни, както и от човека, ала е непоносим за дребните, най-вече гризачи, и ги прогонва.
Този вид уреди – „електронни плашила“, не са новост и от години се продават по магазините. Повод за тази статия стана семейство съсели, които си харесаха тиха къща насред двор с няколко орехови дървета. Преди повече от година те се настаниха в пространството между дъсчената обшивка под керемидите и обшивката от тънък шперплат, правеща таванското помещение обитаемо и за хора.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото