Заточване на веригата на верижния трион


STIHL е единственият производител на верижни триони със собствено производство на вериги и водещи шини. Това е съществено предимство и e една от причините, които убедително държат вече години наред немската компания на лидерското място в световната надпревара сред производителите на такива машини. Заводът за режещи инструменти се намира в Швейцария и това добавя към прословутото немско качество емблемата на швейцарската прецизност.
За различните модели верижни триони STIHL предлага широка гама от вериги и шини, като всеки който желае да придобие по-задълбочени познания може да намери необходимата му информация тук.
Като всеки режещ инструмент дори и най-устойчивата на износване верига (с твърдосплавни резци на зъбите) рано или късно се притъпява, започва да реже с по-голямо усилие и по-бавно, да загрява по-бързо. С две думи, настъпва момент, когато тя трябва да бъде заточена отново. А кога това ще се случи, зависи от различни фактори. Най-бързо веригата се износва от рязането на замърсена с пясък и замръзнала дървесина. Аварийно износване, дори механична повреда, причинява допирът на веригата до почвата, до камък или бетон, прерязването на стоманен пирон – все поради невнимателна работа или лош късмет. При нормално износване режещата способност на веригата се възстановява чрез заточване на зъбите на режещите звена. Ударът на веригата при допир до твърд предмет може да причини напукване или дори скъсване на звена, повреждане на нитове. В този случай повредените звена на веригата трябва да бъдат подменени с нови, което изисква разнитване и повторно занитване.

От гледна точка на използването на верижните триони в домашното стопанство – за поддържане на градината, нарязване на дърва за огрев и евентуално при изграждане на по-големи дървени конструкции, за поддръжката на веригата и шината, бихме препоръчали следния подход.
» Текущо заточване на нормално притъпена верига, което всеки сам може и трябва редовно да извършва с помощта на ръчния комплект, който се предлага като принадлежност. Той съдържа кръгла (обла) пила за метал с държател, който в българоезичната техническа документация на производителите на вериги и верижни триони е наречен пилодържател. Комплектът съдържа още шаблон за контрол на ъгъла на заточване, съобразени с модела на веригата и плоска пила.
» Силно износените вериги, и особено когато има повредени до степен на необходимост от подмяна на звена, е най-добре да се дават за заточване и възстановяване в някой от многобройните (над 130) сервизни центрове на STIHL в цялата страна. Не случайно едно от изискванията на „Андреас ШТИЛ“ ЕООД към всеки кандидат за дилър на марката е да разполага с необходимите условия и възможности да извършва сервизна дейност по текущата поддръжка на машините.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото