Защита на тръбопроводи от замръзване и други решения с нагревателни кабели DEVI


Последната тежка зима рязко засили интереса към електрическите системи на DEVI. Преди няколко минувачи да пострадат, за огромно съжаление, уцелени от ледени висулки, и хилядократно повече хора да бъдат ударени сериозно по джоба от протекли тераси и покриви, от пълни със снежна вода подземни гаражи през тази незабравима зима, интересът, поне според барометъра на читателските запитвания, бе насочен предимно към подовите отоплителни системи. Област, в която продуктите с марката DEVI са и продължават да бъдат ненадминат лидер, включително и в нашата страна.
Факт е, че от началото на годината в редакцията на „Направи сам“ се получиха близо стотина запитвания свързани предимно с противообледенителните системи на DEVI – искания за покупка на кабели, термостати и др. елементи, търсене на съвети за изпълнение на такива системи, получихме дори и заявки за спасяване от леда през зимата на цели сгради, включително и една от най-представителните, намираща се „на пъпа“ на София. Всичко това е неочаквано, защото като издател на списание издателството ни разпространява единствено технически знания и информация. Сайтът на „Направи сам“ не функционира като електронен магазин, а издателството не извършва монтажни и ремонтни дейности.
Стремим се да не оставяме без отговор нито едно читателско запитване. Понеже проектирането и изпълнението на по-големи противообледенителни системи изисква професионална квалификация и решения, ние препращаме всички такива запитвания до представителството в България на производителя – датската фирма „Данфос“. Така читателите на списанието получават привилегията да им бъде оказана възможно най-компетентната консултация относно изпълнението на една или друга система, както и да получат препоръки за най-подходящата в случая фирма изпълнител.
Многобройните читателски запитвания до редакцията говорят за осъзнатата потребност наред с останалите инсталации, присъщи на всяка сграда, тя да има и противообледенителна система. Те говорят още за доверието на читателите към марката DEVI и към подробно разработената информация за материалите и системите на датската фирма, публикувана в общо 22 статии до момента, достъпни на сайта на списанието.
Сега ще се спрем по-подробно върху няколко по-специфични приложения на електрическите нагревателни системи, за част от които досега сме споменавали бегло, за други – не.

Защита на тръбопропроводи при ниски температури

Типичният случай, с който се е сблъсквал всеки, който има дворна чешма или живее в малка сграда с неотопляеми приземни помещения, е замръзването на водата в тръбопроводите през зимата. От крановете, най-често рано сутрин, няма дори да прокапе вода. Тава е ясно. По-страшното е, че вероятността ледът да спука я тръба, я някой от фитингите или спирателен кран, е повече от голяма.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото