Инверторен електрогенератор RAIDER RD–GG05


Навръх своята 25-годишнина „Евромастер Импорт Експорт“ пусна на пазара и своя първи инверторен електрогенератор. С това фирмата не само допълва числено, но и разширява качествено семейството електрогенератори с марката RAIDER, които от години успешно продава на нашия пазар. Първата публикация в „Направи сам“ за електрогенераторите на „Евромастер Импорт Експорт“ е отпреди 12 години. Към днешна дата продуктовата листа на марката RAIDER съдържа общо 6 модела, предназначени за захранване на електроуреди с мощност от 650 до 5000 W. Най-малкият, RD-GG01, е с двутактов бензинов двигател. Останалите се задвижват от четиритактови двигатели. Моделът RD-GG07 е с мощност 5000 W и произвежда трифазен ток.
Електрогенераторите RAIDER са позиционирани така, че да покриват широк диапазон от потребности за захранване на различни по мощност машини, електроинструменти, селскостопански, домакински и други прибори.
Сред тях се откроява ярко най-новият и технологично най-модерен – инверторният RD-GG05. Той е първият от този вид сред електрогенераторите RAIDER. С него „Евромастер Импорт Експорт“ поставя началото на ново подсемейство – инверторните електрогенератори. Това е световната тенденция. RD-GG05 принадлежи към новото поколение електрогенератори, сред чиито множество предимства най-силно и с най-голямо значение се откроява качеството на произвеждания електрически ток.

За разлика от обикновените, асинхронни и синхронни генератори, при инверторните се върти не роторът, а многополюсният статор. Индуктира се трифазен електрически ток, чиято честота зависи от честотата на въртене и достига до около 500 Hz. Той се изправя и с помощта на електронна схема (тиристорно управляван ключ) се превръща отново в променлив ток с точно зададена честота 50 Hz и напрежение 230 V. Възможните отклонения от тези стойности са пренебрежимо малки.
Поради принципа си на работа инверторните електрогенератори имат множество предимства пред класическите си събратя. Те са по-леки, по-компактни, по-икономични и най-важното – произвеждат електрически ток с параметри, позволяващи захранване и най-чувствителните електронни прибори. Всичко това им дава огромно предимство при използване в бита като резервен източник за електрозахранване в райони с проблемно електроснабдяване или единствен, там където електрическата мрежа не стига.
Използват се за захранване на всевъзможни електроуреди и електроинструменти в отдалечени от къщата и електрическия контакт места, за осигуряване на електроенергия в условията на усамотен отдих сред природата в каравана, на палатка и т.н.

Предимствата на инверторните електрогенератори особено силно изпъкват при захранване на силно чувствителни към параметрите на електрическия ток електронни уреди – компютри, телефони, таблети, телевизори, офис техника, циркулационни помпи на отоплителни инсталации и др. Инверторните електрогенератори произвеждат променлив електрически ток с изключително стабилни параметри – стандартно мрежово напрежение, чиято величина почти не се влияе от натоварването и стабилна честота на тока. Променливият електрически ток, произведен от инверторния генератор, има синусоидална форма, съвсем близка до идеалната крива – с отклонение от нея не повече от ±2,5%. Това е стойност, често по-добра от параметрите, които осигурява електропреносната мрежа. Доказа го и тестваният от нас RD-GG05.
При обикновените електрогенератори това отклонение достига и надхвърля ±23%, а формата на кривата на напрежението при тях е по-близка до трапецовидната. Това ги прави неподходящи за захранване на чувствителната компютърна и всякакъв друг вид електронна техника. От личен опит ще споделим, че такъв електрогенератор направо подлудяваше UPS на настолен компютър и това наложи веднага да бъде сменен с инверторен.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото