Инструменти и приспособления на Wolfcraft за монтиране на ламинатни паркети

Wolfcraft1
Поради своите добри експлоатационни качества, лесна поддръжка и най-вече поради ниската цена на като материалите и монтажа, появилите се на пазара през 1970 г. ламинатни паркети десетилетия по-късно се утвърдиха като предпочитан материал за подови настилки в жилищни и обществени сгради. Те се отличават с изключително голямо разнообразие на цветове и текстура, имитират всякакви видове твърда естествена дървесина, каменни и теракотени настилки. Множество по-модернистични декоративни решения доказват, че човешката фантазия няма граници.
Лицевата повърхност на дъските е напълно равна, без каквито и да било дефекти, познати при материалите от естествена дървесина. Дъските от една колекция имат правилна форма, точни, напълно еднакви размери. Поради това те се сглобяват лесно и бързо една с друга, без забележими фуга помежду им. Дъските са покрити с изключително твърд, здрав и износоустойчив, най-често безцветен пласт, благодарение на който подовата настилка е силно устойчива на замърсяване с различни течности като червено вино, масла, не се бои дори и от лак за нокти, почиства се много лесно, издържа на изпусната запалена цигара, не променя цвета си под въздействието на ултравиолетовите лъчи и което е особено важно – има удивително висока устойчивост на удар и на изтриване. Всичко това прави тънката само 7–12 mm подова настилка дълготрайна. В зависимост от производителя и качеството на колекцията ламинатните дъски имат дълготрайност средно между 12 и 15, дори и 20–30 години. Поради завидната си износоустойчивост, освен за жилищни помещения, ламинатните паркети се използват и за настилки в сгради с обществено предназначение. Разбира се, решаващо е качеството на дадения паркет, защото както при всичко останало, и тук има голяма разлика между производството на реномираните фирми и други, които разчитат да продават стоката си благодарение на пределно ниската цена. За разлика от паркетите от естествена дървесина, ламинатните не се циклят. За сметка на това те се поддържат много по-лесно и по-евтино.
Ламинатните паркети се монтират лесно и бързо. Този процес бе многократно улеснен с появата на различни системи, чрез които дъските биват „скопчвани“ механично една за друга (системи Twin Clic, 1clic2go, Megaloc, Haro Lock Connect, UniClick, ClickXpress, DropXpress, ALLOC и др.), при което кантовете им се съединяват плътно един с друг без лепило. Ламинатните дъските не се лепят и към пода, което означава, че при нужда настилката лесно може да бъде разглобена и отново сглобена в друго помещение. Малката дебелина на ламинатните дъски често е предимство при реновиране на помещения, защото позволява новата настилка да се положи директно върху старата, без това да повиши забележимо нивото на пода, съответно би могло да се мине и без подрязване на врати.
Дори и хора без професионален опит лесно могат да се справят с монтирането на настилка от ламинатен паркет без това да остави отпечатък върху качеството на завършеното покритие. Необходими са малко на брой, при това не скъпи инструменти, с които се работи едновременно лесно и ефикасно. От инструмент до инструмент обаче има немалка разлика, а както се знае „инструментът прави майстора“. И доколкото изборът на ламинатния паркет е преди всичко въпрос на личен вкус, но и на добра предварителна информираност, с тази статия „Направи сам“ цели да подпомогне изборът на подходящите инструменти. Някои от тях са малко познати в България, поради което статията е предназначена не само за майсторите-любители, но и за професионалистите.
Заделяме по-обстойно внимание на темата, защото тя засяга интереса и потребностите на голяма част от читателите на списанието. Подтикна ни и възможността да представим цялостно ръчните механични инструменти за полагане на ламинатни паркети на немската фирма Wolfcraft, защото благодарение на „Ташев-Галвинг“ те вече са достъпни и на българския пазар.
Сред тях безспорно се откроява най-важният сред инструментите, необходими за монтиране на паркетни дъски – инструментът за тяхното рязане. Като заместител на традиционно използваните универсални електроинструменти – прободни и циркулярни триони, Wolfcraft предлага специализиран механичен инструмент – ръчна гилотина. Тя не само успешно замества споменатите електроинструменти, но в тази си тясна специализация ги превъзхожда по редица показатели. Тя е значително по-евтина, опасността от неволно нараняване при работа също е многократно по-малка. С нея се реже лесно и най-важното точно, не се отделя прах, нито шум. Особено важно е, че с нея се реже точно, лесно се постига правата линия дори при рязане на дъските по дължина.
2

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото