Как окачих метална камина на стената? С химически анкер BiKol.

Из опита на домашния майстор П. Петров

Не е тайна, че у нас е пълно с майстори. Такива, за които майсторлъкът е занаят, и такива, за които майсторенето е въпрос преди всичко на предизвикателство, а добре свършената работа носи неизмеримо удоволствие. Аз определено съм от втората по-многобройна и ентусиазирана група. Затова като човек с богат житейски опит и инженерно образование, придобито във времената, когато движението „Направи си сам” бе нещо като панацея в условията на всеобщ дефицит на стоки и услуги, реших сам да се справя с тази специфична и твърде отговорна задача.

BiKol1
Задачата
Както се вижда на снимката, задачата бе как да монтираме тежкото метално тяло на камина за отопление така, че да виси окачено на стена, иззидана от керамични тухли с кухини (блокове). Общата маса на металното тяло и носещата го конструкция е около 160 kg. Поради това окачването му на стената е задача, ама с много повишена трудност и риск. Както се знае, съвременните керамични блокове за зидане имат решетеста структура – множество кухини, оградени с много тънки крехки, разбирай лесно чупливи, стени. Поради това използването на класически пластмасови или метални дюбели при тях по принцип е затруднено, камо ли да се закрепва толкова голям товар.
Камината се окача на стената, като стъпва на две Г-образни стоманени стойки. Всяка от тях се закрепва с две стоманени шпилки M8х250 и гайки. Докато долната двойка шпилки са натоварени на срязване, което е по-благоприятният вариант, натоварването на горните две има голяма компонента на опън, т.е. товарът се стреми да ги изскубне от стената. При всяко закрепване с дюбели този е значително по-трудният за решаване вариант.
Определено решението сочи към т. нар. химически анкери, които са предназначени именно за подобни, наречени критически, основи. При тях задържането на стоманения дюбел (шпилката) става вследствие на инжектирания в отвора специален разтвор, който бързо се втвърдява. Така натоварването се разпределя върху много по-голяма площ, поради което се избягва опасността от разрушаване на керамичния блок, в случая.
Закрепването с инжекционен разтвор има и предимството, че не се оказва натиск върху стените на отвора, който при крехък и нездрав материал може да причини неговото разрушаване.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото