Керамични керемиди Tondach® – информираният избор

tondach1
Минаха 10 години, откак с публикацията „Покрив с керамични керемиди Tondach“ „Направи сам“ открехна голямата тема „как и с какви керемиди се прави истинският покрив“. Ако хвърлим поглед към строителството днес, неминуемо ще стигнем до извода, че верният отговор се съдържа още в заглавието на тази статия. Затова разбира се не са необходими пророчески дарби, защото производителят на тези керемиди, австрийската компания Tondach Gleinstätten AG, е измежду водещите европейски производители на керемиди и безспорен лидер в държавите от Централна и Източна Европа, включително и в България. След падането на Берлинската стена тя е изградила в 12 държави над 30 собствени завода, а в други 5, сред които и България, собствени търговски дружества.
Появата у нас преди малко повече от 10 години на първите керемиди Tondach® откри поредната нова страница в обновяването на българската строителна практика според европейските и световни стандарти. Първи у нас се появиха керемидите „Винеам“ и „Македо“, произведени в завода във Виница (Македония), които за кратко време, без реклама, без мащабни маркетингови акции, се наложиха на пазара със своите качества и здравина, благодарение на множеството предимства при монтажа, не на последно място и поради добрата си цена.
Произведените от старателно подбрани суровини по най-съвременни технологии керемиди Tondach® възвърнаха и затвърдиха вярата на българските строители и техните клиенти към столетните традиции на керамиката като най-дълговечен, с изключителни качества материал, много подходящо, класическо решение за керемиди. Като напълно чист екологичен продукт керемидите Tondach® са отличени с европейския сертификат Natureplus, който е международно призната гаранция за качеството на даден строителен продукт.
Много са факторите, поради които и днес европейската строителна традиция дава превес на керамичните керемиди като предпочитан материал, оптимално защитаващ покрива от изпитанията, на които го подлагат природните сили и въздействия. В страните и областите с преобладаващ планински релеф, керамичната керемида особено категорично води в класацията за предпочитан материал.
Мащабното навлизане на керемидите Tondach® на българския пазар стана възможно след като австрийският производител Tondach Gleinstätten AG стана пълноценен член на групата Wienerberger. Така страната ни се присъедини към семейството на „новите демокрации“ в Европа, чието строителство бързаше да навакса технологичното си изоставане.
В резултат на това за кратко време бе рязко разширен асортиментът от различни по големина, форма и повърхностно покритие керемиди. За българския строител стана достъпен пълният набор от керамични елементи и некерамични аксесоари, съставляващи покривната система Tondach®. Бяха предоставени множество консултантски услуги за проектанти и строители, непрестанно се разширява справочната и техническа документация. Непрекъснато се развива и сайтът на компанията, който освен подробна информация, вече позволява всеки сам да конфигурира покривното покритие и от екрана на монитора да добие достоверна представа как би изглеждала сградата при един или друг модел керемида, при различни цветове.
Така неусетно се роди, наложи се и у нас понятието „Покривът на столетието“ – с материалите на Tondach®.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото