Легендарният моторен трион STIHL Contra навърши 60 години


Тази година се навършват 60 години, откак през 1959 г. STIHL пусна на пазара своя знаменит верижен трион с бензинов двигател, наречен Contra. Неговата поява е ключов момент за устремното развитие на компанията и утвърждаването й като световен лидер в развитието и производството на този вид машини. Развивайки успеха на модела Contra, от 1971 г. насам STIHL се утвърди, при това неизменно, като най-продаваната марка моторни триони в света. А нейният основател, Андреас Щил, завинаги ще се помни и като „бащата на моторния трион“. Той ръководи фирмата в продължение на цели 47 години до своята кончина през 1973 г. До 2012 г. начело на групата Andreas STIHL AG & Co. KG е неговият син г-н Ханс Петер Щил, след което кормилото на семейната фирма поема представител на третото поколение – д-р Николас Щил.
В началото на тази година престижно онлайн допитване в Германия нарежда Andreas STIHL AG & Co. KG сред първите три най-популярни семейни фирми от групата на средния по големина фамилен бизнес в Германия. Това е поредното ярко доказателство за популярността на марката STIHL сред потребителите, както и за традициите и успешното развитие на фамилния бизнес в редица страни от Западна Европа.

 

Началото
През далечната 1926 г. Андреас Щил основава в Щутгарт своята компания – инженерно бюро с ясно поставена и неизменно следвана вече 93 години цел да създава машини, които улесняват хората при работа в гората и сред природната среда като цяло. Машини, които многократно повишават производителността на труда и сигурността на работещите, с възможности за многостранно приложение, включително в областта на строителството, при спасителни операции и други дейности, където верижните триони на STIHL са също така необходими и търсени.
Наред с търговска и сервизна дейност, година след основаване на фирмата, 1927 г., Андреас Щил създава своя пръв верижен трион, предназначен за напречно нарязване на дървени трупи. Той се задвижва от електродвигател с мощност 2,2 kW, а поради големината и теглото си (48 kg), при работа се държи от двама души.
През 1929 г. е създаден първият верижен трион, задвижван от бензинов двигател (Typ A). С тегло 46 kg машината се държи едновременно от двама души. Той е предназначен както за нарязване, така и за поваляне на дървета. Мощността на двигателя е 6 к.с. Машината е много успешна, и освен в Германия, намира радушен прием в Русия, Канада и САЩ. Бизнесът процъфтява и фирмата се превръща в машиностроителна фабрика Maschinenfabrik Andreas Stihl. Създадена е и първата емблема – пън от дърво с надпис Stihl. Производството се разширява, а машината бива усъвършенствана, като 2 години по-късно мощността на двигателя е увеличена на 8 к.с. През 1932 г. STIHL патентова своя режеща верига, състояща се от последователно, подвижно свързани едно с друго режещи и изхвърлящи стружките зъби. Тя се отличава с висока скорост на рязане и дълготрайност.
Това са само няколко от етапите през първите 30 години от развитието на фирмата – десетилетия на изобретателска и конструкторска работа, на производство и завоюване на пазарни позиции, набиране на собствен капитал, довели до появата на

 

легендарния моторен трион Contra.
През 1959 г. STIHL пуска на пазара своя модел Contra, който оказва мощно влияние върху развитието на компанията в световен план, а и на производството на моторни триони в света. Както се вижда и от снимките, той се отличава малко от днешните поколения моторни триони. Неговото технологично развитие и усъвършенстване през годините маркира пътя на развитие на верижните триони на STIHL.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото