Лек настолен циркулярен трион за домашната работилница


След като представихме първата машина от професионалната серия Skil Masters – накланящ се циркулярен трион, сега да видим какво ново предлага в същия този пазарен сегмент концернът Robert Bosch в двете основни направления – любителска и професионална техника с марката Bosch.
Най-напред ще представим циркулярния трион PCM 7S, който бе пуснат на пазара през април т.г. С него Bosch допълва своята любителска серия от вече четири модела такива машини. С новия PCM 7S компанията предлага на домашните майстори накланящ се циркулярен трион, чийто режещ агрегат може да се изтегля за увеличаване на широчината на рязане. Същевременно машината е силно олекотена – тежи само 11,8 kg. Ниското тегло, компактната форма и удобната за държане ръкохватка, чието местоположение е съобразено с центъра на тежестта на висящата машина, в максимална степен улесняват нейното пренасяне. Това е несъмнено предимство и за домашния майстор, защото освен да работи в жилището и вилата си, той безпроблемно може да сложи машината в багажника на автомобила и на място, в склада за строителни материали, да разкрои дългите дъски или гредички по необходимите размери, побиращи се в колата, вместо да търси камион за превоза им.

Новият PCM 7S може да извършва всички операции, характерни за този вид циркулярни триони – напречно рязане под прав или друг ъгъл – до ±47°, рязане при страничен наклон на диска до 45°, комбинирано рязане под ъгъл с наклонен диск, изрязване на нутове с предварително зададена дълбочина.
Циркулярният трион има електродвигател с мощност 1200 W, който при диаметър на диска 190 mm (Standart на Bosch с 40 твърдосплавни зъба) позволява рязане на детайли с дебелина до 40 mm. Чрез изтегляне и хоризонтално плъзгане на режещия агрегат максималната широчина на рязане достига 220 mm, което е достатъчно за типичното майсторене в дома, вилата и градината – направа на дъсчени подови вътрешни и външни настилки, на стенни обшивки и т.н.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото