Механични пръскачки на STIHL за растителна защита


Февруари е. Със сняг или без него, поредният сезон за работа на полето и в градината вече започна. И докато поради възлюбения от човека от библейски времена елексир – виното, зарязването на лозите е древен общонароден празник, то останалата земеделска и градинска работа е делнично тежко и уморително занимание. Февруари се прави и зимното пръскане на овошките. А след това, по годишния календар за агрохимическа защита, и на всички останали култури – овошки, лозя, зеленчуци, етерични култури и т.н., докато стигнем и до домашната цветна градина и саксиите на балкони и веранди. Неизбежна и трудоемка, почти целогодишна дейност, която би била немислима без пръскачките за разпръскване на подходящите за целта препарати – водни разтвори или в прахообразно състояние.
Лидерът в производството на всевъзможна техника за работа в градината и гората, немската компания STIHL, предлага пълна гама машини и прибори за такава защита. От мощните, носени на гръб пръскачки, задвижвани с двигател с вътрешно горене, до най-малките пръскачки и пулверизатори, представляващи пластмасова кана или бутилка с нагнетателна въздушна помпа.
Досега в списанието са представяни предимно мощните моторни пръскачки на STIHL, предназначени за обработване на големи площи с разнообразни насаждения. За разпръскване както на течни, във вид на аерозол препарати, така и на прахообразни.
Към момента най-мощните, многократно доказали се и добили широка популярност моторни пръскачки на STIHL са моделите SR 450 и SR 430, за които вече е писано в списанието. Всяка от тези пръскачки побира 14 l разтвор и има обхват на разпръскване в хоризонтална посока 14,5 m.
С голяма популярност и признание сред специалистите се ползва и най-малката сред моторните пръскачки на STIHL, моделът SR 200. Тя е предназначена за третиране с течни препарати на ниски и средно високи насаждения – лозя, зеленчукови и други насаждения, на овощни градини. Максималното разстояние, което струята с разпрашения течен разтвор достига, е 9 m. Резервоарът й побира 10 l воден разтвор.
Тези три, строго професионални машини, са създадени за обработване на големи по площ овощни градини и ниски насаждения.
За всички останали случаи STIHL предлага гама ръчно задвижвани пръскачки, които са тема на тази статия.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото