Отоплителни радиатори и калорифери Raider


В последния за годината брой на сп. „Направи сам“ и в първия от същинската зима месец, решихме да се отклоним от традиционния си несекващ интерес към поредните нови машини и електроинструменти Raider. Студът зад прозорците ни подсказа, че е време да представим, при това за първи път в списанието, отоплителните прибори, които „Евромастер Импорт Експорт“ ООД предлага с марката Raider. Пълната гама към момента обхваща общо около 20 модела конвекторни електрически радиатори и калорифери – електрически, работещи с нафта или газ.
Подбрахме няколко нови модела, които, по наше мнение, представляват най-широк интерес за отопление в дома и вилата. Изключение прави калориферът, работещ с нафта.

 

Конвекторни радиатори Raider
Сред най-новите, наскоро пуснати на пазара радиатори, са моделите RD-PH01, RD-PH02, RD-PH03 и RD-PH04.
Конвекторните електрически радиатори, появили се на пазара преди около двайсетина години, днес са най-търсените и най-продавани за индивидуално отопляване на помещения в жилищни и вилни сгради. Причините за това са немалко. Те са леки и много лесно се пренасят, имат крака, някои и с колелца. Пригодени са и за лесно монтиране към стена. Имат малка дебелина, поради което заемат и малко място в помещението.
Както подсказва наименованието им, те затоплят помещението като топлината се пренася чрез конвекция. Студеният въздух се засмуква откъм долната страна на радиатора и преминава през него като обтича и се загрява от електрическия нагревател. Станал поради това по-лек, той излиза през решетката в горния край на радиатора и се издига към тавана на помещението. На свой ред по-студеният въздух пада към пода и така се осъществява естествена циркулация на въздушната маса без използване на вентилатор. Това е сериозно предимство, защото вентилаторът обичайно повече или по-малко внася шум в помещението, което е крайно нежелано особено нощно време. Също така силната въздушна струя засмуква със себе си и прах, което също е нежелателно. Освен това, вентилаторите са устройства, които имат и свойството да се повреждат понякога.
Нагревателните елементи за поставени в тръби от неръждаема стомана или алуминий със специално оребрена повърхност за осъществяване на максимален топлообмен с въздуха. Увеличената нагревна повърхност има и друг положителен ефект – позволява намаляване на повърхностната температура на нагревателите, поради което съдържащата се във въздуха прах не прегаря, което би могло да причини и отделяне на миризма.
В преобладаващите случаи на приложения предимство на конвекторния радиатор е, че процесът на затопляне започва много бързо след неговото включване, защото няма топлоносител – масло или вода, между нагревателните елементи и въздушното пространство. За сметка на това той няма акумулираща топлината способност и бързо изстива.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото