Покривът на столетието с керемиди TONDACH

Tondach2_1
В предишната статия се постарахме да отговорим на два съществени въпроса:
» Защо при генерално саниране или основен ремонт, дори и когато покривът все още не тече, обновяването на сградата трябва да започва именно от него?
» Защо предпочитанията сочат към дълговечните исторически, наложили се керамични керемиди?
Сега остава да разгледаме причините, които поставят TONDACH на челно място в Централна и Източна Европа като най-предпочитан производител на керамични керемиди.
„Тондах България“ ЕООД предлага 12 модела керамични керемиди, които се различават помежду си основно по формата (големината) и профила си. Всеки от тези модели, наред с естественият цвят на печената глина, се предлага и в различно от него оцветяване, получено чрез т.нар. ангоби (енгоби) или глазура. Характерният за добре изпечената глина цвят е известен като естествен „керемиденочервен“. Той се дължи на съдържащите се в глината железни оксиди, зависи и от температурата на изпичане. Цветът на керемидата е почти еднороден, с възможност за леки преливащи нюанси. За получаване на различно оцветени керемиди се използва технологията за повърхностно покритие, известно в традиционното българско грънчарство като ангоби (от френското engoba). Ангобата представлява течен разтвор на много фино смляна глина, който съдържа подбрани метални оксиди. Така например добавката на манганов оксид придава на изпечената глина червено или кафяво оцветяване, медният оксид – зелено и т.н. Предварително изсушените, но все още неизпечени керемиди се покриват чрез напръскване или обливане с подготвената според желания цвят ангоба, при което разтворът прониква през капилярите в дълбочина на изсушената керемида. След това керемидите се изпичат при температура около 1050 °С, a част от ангобата се стопява и така се свързва неразрушимо в еднородна маса с основния материал на керемидата, като в известна степен запечатва повърхността й. По този начин се получават още 10 нюанса на земни цветове керемиди TONDACH – червени, медно- и тъмно кафяви, тъмнозелени, черни, сиви и т.н. Керемидите с ангоба имат матова повърхност. Този метод на производство гарантира изключително голяма устойчивост на цвета не само на влиянието на ултравиолетовите лъчи, но и при механично повреждане на повърхността – основният цвят на печената глина остава скрит.
TONDACH произвежда и керемиди с глазура – стъкловидно повърхностно покритие, получено чрез разтопяване на предварително нанесена върху керемидите прахообразна смес с необходимите съставки. По този начин се получават керемиди с бляскава повърхност и искрящи цветове. Най-високият клас се представлява от керемидите с глазура „Амадеус“. Без по никакъв начин да подценяваме значението на глазурата за визуалното възприемане на покрива, добре е да се има предвид, че това покритие допълнително повишава водонепроницаемостта на керемидите, а гладката им повърхност затруднява задържането на падналите върху тях листа, прах и други замърсявания. Предотвратява се и характерното развитие на мъх върху керемидите, което допълнително затруднява бързото стичане на водата.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото