Пробиване на отвори и нарязване на резби

Из архива на списание „Направи сам“ – бр. 7-8/2000 г.

Училище за домашни майстори

Пробиване на отвори

Пробиването е измежду най-често срещаните операции, независимо дали се занимавате с дърводелство, сглобявате метална конструкция или сте се отдали на строително-ремонтни дейности. Ето защо първият електрически инструмент, с който започва попълването на домашната работилница, е бормашината, а наборът свредла за пробиване на метали, за дърво или с твърдосплавни пластини за пробиване на строителни материали непрестанно се увеличава.

Понеже темата ни е нарязване на резби, тук ще разгледаме само някои похвати при пробиване на отвори в метали. Най-често отворът трябва да се пробие на точно определено място, което от своя страна изисква бормашина с плавно регулируеми обороти, стойка за бормашината, която позволява точно, плавно и с дозиран натиск подаване на свредлото, и менгеме за закрепване на пробивания детайл.

Ако прекарвате по-продължително в работилницата, си струва да помислите дали да не добавите към инструментариума и настолна, колонна, бормашина.

Честотата на въртене на патронника се регулира стъпаловидно с избор на двойката ремъчни шайби, машината разполага и с подвижна масичка за закрепване на менгемето, която може да се върти и около оста си.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото