Професионална серия акумулаторни инструменти и машини STIHL и VIKING


В продължение на няколко години представяме модел след модел поредните нови инструменти и машини с акумулаторно захранване на STIHL и VIKING. Постепенно те образуваха многолюдно семейство, което все по-трудно може да бъде обхванато. Дойде време за систематизиране на предлаганата към момента гама акумулаторни инструменти според целевата група клиенти и приложенията, за които те са най-подходящи.
В миналия брой на списанието представихме първите две групи – началното ниво инструменти, подходящи за малки дворни градини, както и серията STIHL AkkuSystem COMPACT, специално разработена за поддържане на средни и големи по площ градини.
Тук представяме накратко професионалната серия акумулаторни инструменти и машини STIHL AkkuSystem PRO. Целта ни е да очертаем цялостната картина за по-лесна ориентация в многообразието и подпомагане на правилния избор. Това е още по-необходимо, защото акумулаторно захранваните професионални инструменти на STIHL и VIKING са проектирани да използват един и същ набор от батерии, които се различават само по капацитета си. Това е практично решение, чиято икономическа изгода зависи от добре обмисления избор при покупката на една или повече батерии в зависимост от набора машини.
Акумулаторните професионални инструменти и машини все по-силно конкурират не само моделите с мрежово захранване (220 V напрежение), но в редица случаи и машините с двигател с вътрешно горене. Това с най-голяма сила се отнася при работа в градска или близка до нея среда, в затворени помещения и др. Те трябва да са достатъчно мощни, за да осигуряват необходимата производителност, да издържат на високи натоварвания, батериите им да позволяват продължителна работа с едно зареждане и т.н.
Професионалната гама включва машини, разширяващи диапазона от приложения, и по-конкретно – от електрическите (лозарски) ножици за клони до мощна ъглошлайфмашина за рязане на строителни материали, армировъчна стомана и други материали. Групата включва и акумулаторно захранвани четириколесни косачки за трева. С две думи, напливът на акумулаторни инструменти е неудържим, а ние тук ще се опитаме да обхванем моментното състояние на предлаганите на нашия пазар към първата половина на 2017 година модели на STIHL и VIKING.
За да не повтаряме вече написаното в предния брой на списанието за актуалната към момента гама акумулаторни инструменти, ще споменем само, че всички модели от серията PRO имат съвременни безчеткови електродвигатели с техните многобройни предимства – висок к.п.д. и по-ефективно използване на акумулираната в батерията електроенергия, липса на искрене от колектора, почти пълна липса на текущо поддържане на двигателя, двукратно по-голяма дълготрайност и т.н. Специално ще отбележим, че част от машините са влагозащитени и не се повреждат от дъжд, което не е без значение за предназначени за работа на открито инструменти. Изключение правят ножиците ASA 65 и ASA 85, както и косачката MA 339, които не могат да работят при дъжд.
Всички инструменти и машини от професионалната група работят със захранващо напрежение 36 V. Захранват се от последно поколение литиево-йонни батерии, характеризиращи се с голям капацитет, ниско тегло и компактни размери. Видът на батериите гарантира ниския им саморазряд. Дълготрайността им е над 1200 цикъла на зареждане. Най-често се използват батериите AP 100, AP 200 и AP 300. Те са напълно взаимозаменяеми и могат да се ползват за всяка машина, стига отдаваната от батерията енергийна мощност да е достатъчна. Това е и основният критерий при подбора на подходящата батерия. Всяка от машините има гнездо, в което батерията се поставя.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото