Секрети при работа с пила за метал


Представяйки съвременно производство на пили и по-конкретно – пилите на чешката фирма Ajax, предлагани у нас от фирма „Ташев-Галвинг” ООД, съвсем логично бе да добавим и някои указания за правилната употреба на този инструмент.
Времената се промениха драстично. За щастие! Едно време на пазара имаше технически книги – наръчници, справочници, пълни с подробни описания на инструменти (по стандарта ГОСТ), които или не се продаваха на пазара, или в крайно ограничен асортимент, какъвто бе случаят с пилите. Навярно и затова почти всички илюстрации бяха графични, а не снимки. Не подминаваме, разбира се, и нивото на полиграфията по това време.
Днес пазарът е препълнен с всевъзможни инструменти, интернет бъка от търговски сайтове и реклами, а грамотно написаната техническа информация за тези предлаганите продукти, за тънкостите при тяхното използване и поддържане, става все по-голяма рядкост, обречена е на изчезване. Тук-там се появява някой и друг превод на интелектуално ниво Google, в който, примерно електродите, са наречени пръчки, дърводелските дибли – шипове и т.н. Открихме в мрежата и няколко по-смислени обяснителни текста на темата пили, част от чието, повтарящо се съдържание, ни се стори подозрително познато. Възможните източници на копирания 1:1 текст са два – статия във вестник „Направи сам” и своеобразната енциклопедия за домашния майстор „Знаете ли как”…, издание на издателство „Техника”, 1986 г. Нейните първи 8 глави, включително „Работа с метали” са авторски от редакцията на вестника, предшественик на книжното, а днес – електронно списание „Направи сам”, с 40 годишно присъствие на пазара.
Понеже майсторенето на пили е занаят с над 600-годишна история, това ни даде кураж да погледнем написаното от нас преди само 35 години. Макар и в съвсем телеграфен вид, поради ограниченото мястото в това справочно издание и свръх беден откъм инструменти пазар, написаното тогава е валидно и днес. Затова го пренасяме в днешното издание на сп. „Направи сам”, в частта му „работа и грижи за пилите”. Илюстрациите са на инж. Борис Ачков.

 

Пилене

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото