Шейна за полагане на разтвора при зидария с Porotherm 25 N+F Light

Porotherm1
Акцент в представянето на „Винербергер“ ЕООД на наскоро завършилото строително изложение „Стройко 2000“ бе оригиналният инструмент, наречен „шейна за разтвор Porotherm 25 N+F Light“. Той е оригинално не само, защото силно улеснява и прави зидането на керамичните блокове Porotherm 25 N+F Light по-бързо и по-качествено, но е и оригинална българска разработка – поредният принос на „Винербергер“ ЕООД за повишаване на ефективността на строителство у нас.
Инструментът представлява шаблон, с чиято помощ свързващият керамичните блокове разтвор се полага дозирано и точно на необходимото място, а наименованието „шейна“ може да бъде свързано с периодичното плъзгане на инструмента, при което след него остават две равномерно положени ивици разтвор.
Създаването на този нов за строителната практика инструмент е логично следствие на друг един авторски проект, който българското поделение на австрийският гигант Wienerberger – най-големият производител на строителна керамика в света, реализира преди две години. Това е проектираният и произвеждан в завода в гр. Луковит блок Porotherm 25 N+F Light, който списание „Направи сам“ представи подробно още преди неговата официална премиера. С този нов керамичен блок, създаден специално според строителните традиции и практика в България, „Винербергер“ ЕООД разшири палитрата от предлаганите в страната ни общо шест към момента продукта Porotherm – от Porotherm 8 N+F, предназначен за зидане на шахти и кухини за прокарване на канализационни и водопроводни тръби, до блоковете Porotherm 38 N+F Hi, които позволяват бързото изграждане на монолитни външни стени според нормативните изисквания за енергийна ефективност (коефициент на топлопреминаване U=0,35 W/m²K), без да е необходимо поставяне на допълнителен слой топлоизолационен материал.
Porotherm2
По стародавна строителна традиция и заради предназначението им за иззиждане на външни и вътрешни зидове керамичните блокове често биват наричани и тухли, макар че единственото, което ги свързва е изходният материал – чистата природна глина, която се превръща в керамика чрез изпичане в пещи при температура около 900 °С. Блоковете Porotherm са високотехнологичен продукт, който е сред най-висококачествените продукти в световното производство на строителни материали.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото