Ъглов кухненски диван

 

40 години сп. „Направи сам“ 

 

Борис Ачков, Г.Б.

 

Из архива на вестник „Направи сам“. Публикуваме статията във варианта й, поместен в сборника „Най-доброто от вестник „Направи сам“, том I, издание 1984 г.

 

Обикновено кухнята е най-обитаваното помещение в жилището. В нея се събират както членовете на семейството, така и някои от „най-близките“ гости на дома. Тя е претъпкана с всевъзможни шкафове и шкафчета, мивка, хладилник и т.н., без които все не може. Затова всеки се стреми да обзаведе кухнята си по най-рационалния начин, което не всякога може да стане със стандартни мебели. Тогава на помощ идва личното творчество.

Едно по наше мнение сполучливо решение на ъглов кухненски диван е конструкцията, показана на фиг. 1. На него свободно могат да се разположат и хранят 3 – 4 и повече души в зависимост от големината на седалките. Дължините им не са посочени съзнателно, за да може всеки сам да ги съобрази в зависимост от мястото, с което разполага за дивана. Във вградената ракла, както и в пространството под подвижните седалки могат да се съхраняват различни вещи.

Седалките представляват дунапренени възглавници 31, облечени в подходящ декоративен плат. Калъфките 32 се затварят отдолу с цип или с копчета, за да могат лесно да се свалят за почистване.

Облегалките 10 и 11 са монтирани към стената с винтове за дърво, завити в дюбели или клепета.

Данните, необходими за изработване на детайлите на дивана, са дадени в таблицата. Освен тях необходими са още: лепило за дърво (туткал или Ц—200), фурнирни ленти и материали за повърхностна обработка – шлифовъчна хартия, байц, кит за дърво и безцветен лак за дърво.

Най-напред се изработва раклата (фиг. 2). Страниците 1 и плотът 2 се изрязват от ламинирана (или фурнирована) плоча от дървесни частици с ръчен циркулярен трион. Необходимо е да се знае. че лицевата страна на плочата при рязането трябва да се намира отдолу, за да не се нащърби. Реже се, като се оставят от всяка страна по 1-2 mm надбавка и кантовете се оформят окончателно чрез рендосване на абрихт или с електрическо ренде. Видимите кантове се фурнироват – за предпочитане с ивици естествен фурнир, който и по-лесно се намира, и по-сигурно се лепи (с туткал) от пластмасовите кантове. Фалцовете на свързващите летви 22  (фиг. 3) се издълбават с дърводелска фреза, а могат да се изрежат и с циркулярен трион, особено ако е снабден със специални шайби за наклонено монтиране на режещия диск.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото