Компактни акумулаторни инструменти Metabo PowerMaxx 12 V


Продължение.
Част II

 

Новата 12-волтова серия компактни акумулаторни инструменти обхваща основно три вида, които се предлагат в две разновидности – с класическия, колекторен, т.е. двигател с четки, както и с безчетков електродвигател:
» Винтоверти (бормашини-отвертки) с:
– Четкови електродвигатели – PowerMaxx BS 12, PowerMaxx BS 12 Q
– Безчеткови електродвигатели – PowerMaxx BS 12 BL, PowerMaxx BS 12 BL Q
» Ударни бормашини с:
– Четков електродвигател – PowerMaxx SB 12
– Безчетков електродвигател – PowerMaxx SB 12 BL
» Ударни гайковерти с:
– Четков електродвигател – PowerMaxx SSD 12
– Безчетков електродвигател – PowerMaxx SSD 12 BL.

Адаптор за зареждане на смартфони и други мобилни устройство от 12-волтова батерия

Колкото до избора на инструмента в зависимост от вида на електродвигателя, той безспорно е в полза на безчетковите модели. При това разликата в цените не е толкова съществена, особено когато се купува инструмент за професионална работа. За този вид електродвигатели и техните предимства е писано многократно в списанието. Най-съществените са: двукратно по-голяма дълготрайност, по-продължителна работа с едно зареждане на батерията, липса на сервизно обслужване за смяна на четки, по-голяма мощност (по-голям к.п.д.), липса на искрене от колектора и отделяне на топлина, по-малка големина, преди всичко дължина, на инструмента, което позволява постигане на още по-компактна форма и по-ниско тегло. Сред инструментите от по-предното поколение PowerMaxx, модели с безчеткови електродвигатели няма.
От сравнителната таблица с техническите характеристики на новите инструменти PowerMaxx отчетливо се вижда, че моделите с безчетков електродвигател имат по-голям въртящ момент, съответно по-големи възможности при пробиване на отвори (най-вече в дърво), при завиване на винтове за дърво или с метрична/цолова резба. Предимствата на инструментите с безчеткови електродвигатели най-ярко проличават при дейности с по-голямо натоварване. Така например при завиване на винтове за дърво 5х50 и двата винтоверта се справят при еднакво време – 3,3 s. Разликата се откроява при завиване на по-големи винтове, например с размери 6х120. Винтовертът PowerMaxx BS 12 BL с безчетков електродвигател се справя за 4,8 s, докато на PowerMaxx BS 12 с колекторен електродвигател са необходими 6,8 s.
Колкото до избора на батерията ще посочим, че с едно зареждане батерията с капацитет 2,0 Ah позволява завиване на 115 винта 6х120, докато с батерия с капацитет 4,0 Ah се завиват двойно повече – 242 винта.

Вляво – винтоверт PowerMaxx 12 с батерия с капацитет 2 Ah, вдясно – винтоверт PowerMaxx 12 Q с батерия с капацитет 4 Ah

 

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото