Дистанционно управление на електроуреди

Във времето на безжичните комуникации бе съвсем естествено и немската фирма Brennenstuhl да даде своя принос като пусне на пазара устройства, позволяващи дистанционно включване и изключване на различни електрически захранвани уреди в дома – отоплителни и кухненски уреди, осветителни тела, напоителни системи и каквото още ви хрумне, стига да има смисъл от това. За разлика от дистанционното управление на телевизора и звуковъзпроизвеждащата уредба, което се извършва от няколко метра разстояние с инфрачервен лъч, двете системи на Brennenstuhl, обект на тази статия, позволяват управление от разстояние до около 25 m едната, и без ограничение, при втората.

Система за безжично дистанционно управление Primera-Line RC 2044
Wifi1
Системата позволява дистанционно управление – включване и изключване, на до три електроуреда, всеки с мощност до 3600 W (230 V/16 A). За целта всеки от тях се включва към стандартен електрически контакт посредством модул, управляван по безжичен път (честота 433,92 MHz). Два от модулите са предназначени за употреба във вътрешността на сградата (степен на защита IP 20), а единият е предназначен за външно монтиране, поради което е защитен срещу проникване на твърди частички с големина повече от 1,0 mm и водни пръски. Управлението се извършва от четириканално дистанционно устройство – за всеки модул поотделно или за всички заедно. Всеки от модулите има бутон за ръчно управление – включване и изключване на свързания към него електроуред. Освен това има и бутонче, с което се включва режим на обучение. В този режим всеки от модулите се „привързва“ към един от четирите канала и съответно се управлява с една от двойките бутони на дистанционното управление.
Подготовката на системата става изключително лесно и бързо – батерията се поставя в дистанционното устройство, модулите се включват към електрическите контакти и в рамките на минута-две най-много всеки от тях запаметява дълготрайно своя код. При необходимост този код може да бъде изтрит и заменен с друг, генериран от дистанционното устройство, за което също има предвиден режим на „обучение“.
Обявеното от производителя максимално разстояние за управление 25 m е валидно само при липса на прегради между дистанционното и управлявания модул. Ако сигналът преминава през масивна външна стена с топлоизолация или стоманобетонна плоча, разстоянието намалява на около 15 m. Във вътрешността на жилището сигналът безпроблемно преминава през 2-3 тухлени стени, както и през междуетажната стоманобетонна плоча.
Системата може да намери множество практични приложения, особено когато се използва в къща с двор. Също така тя би направила животът по-лек и на хора с ограничена двигателни възможности или приковани към легло.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото