По-прецизни и дълготрайни виброшлайфмашини MetaboНовост от лагера на немската компания Metabo са двете нови виброшлайфмашини SRE 4350 TurboTec и SRE 4351 TurboTec. Наименованието на този вид машини се дължи на кръгообразното движение на работната плоча, което поради изключително малкия ексцентрицитет (в случая 2,2 mm) и високата честота, се възприема като вибриране. Този вид шлайфмашини се предназначени за най-фино шлифоване и постигане на максимално качествена повърхност, било в дърводелството, било при автомобилното боядисване и др.
Първият от двата модела заменя досегашните шлайфмашини SR 356 и SRE 357, а вторият – моделите SR 358 и SRE 359.
Новите шлайфмашини имат редица подобрения, които ги правят по-малко натоварващи, т.е. щадящи, ръцете на работещия, по-приспособими към обработката на различни по вид и качество на шлифоване повърхности, позволяващи по-обширен избор на шлифоващи материали. Взети са и редица мерки за удължаване на дълготрайността, а също и на производителността на машините.

Различието между двата модела е в размерите на работната плоча – 90х190 mm и 112х236 mm. Съответно има разлика и в теглото им – 2,5 и 2,7 kg. Изборът на едната или другата машина зависи от извършваната дейност – завършваща обработка на мебели, врати и други изделия от масивна дървесина и други сходни материали преди полагане на политура или лаково покритие, на автомобилни купета преди боядисване, при шлифоване на дървени подови покрития, повърхностна обработка на облицовъчни плочи на гипсова основа и шпакловки.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото