http://napravisam.net/?p=21017


Моторните верижни триони се делят на няколко групи, основно според мощността и предназначението им. Такава обособена група са трионите, предназначени за поддържане на живите дървета, включително в овощните градини. Те се използват за рязане на изсъхнали клони, прореждане и оформяне на короната на дърветата, за резитба на стари овошки за подобряване на плододаването. С такива триони се оформят короните на декоративните дървета по улици и паркове, намалява се височината им преди да са станали опасни, отново с тях се премахват високите и опасни дървета, които в градска среда се режат на части от върха надолу.
Общото при всички тези дейности е, че се работи на високо – от стълба, платформа, много често и чрез директно катерене по дървото. Работи се по правило в неудобна поза – на височината на гърдите, на главата, често и с изпънати нагоре ръце. Всичко това прави работата силно уморителна, свързано е и с по-висок риск от нараняване.
Ето защо за този вид дейности са създадени специални верижни триони, чиито производители непрестанно ги усъвършенстват, като пускат на пазара все по-добри машини. Към триона за работа в короната на дърветата се поставят редица трудно изпълними изисквания: да бъде възможно най-лек и компактен, за да бъде лесно повратлив и минимално натоварващ работещия, същевременно да е достатъчно мощен, да предлага максимален комфорт при запалване и по време на работа, което включва и минимални вибрации. В крайна сметка най-важното е да се гарантира максимална безопасност на работещия. При резитба на овощни дървета рязането трябва да причинява минимални щети на живото растение, за да не стане причина за възникване на заболявания и изсъхване на дървото.

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото