STIHL с реномирани отличия за виртуално обучение


STIHL бе отличена с две престижни награди за проекта RESCUE SAW MR – Mixed Reality Rettungssägen-Simulator. Информацията за пресата е от 14 май 2020 г. Става дума за създаване на симулатор на виртуална реалност при извършване на спасителни операции, изискващи рязане на елементи от строителни конструкции при различни ситуации (смесена реалност).
Едната награда е за електронно обучение eLearning 2020 в категорията „Смесена реалност“ за виртуално онагледяване и тренировъчна симулация при спасителни операции.
Втората награда е за Immersive Learning 2019 – става дума за т. нар. потапящо обучение в категорията „Стандартно съдържание“. Този неологизъм в немския език означава обучение, което се провежда в напълно симулирана виртуална среда. Учащите изцяло се „потопяват“ в нея, като изпълняват действията, които биха извършвали, в случая с моторен трион, при различни ситуации, каквито ги очакват в реалната практика. Така те могат безопасно да усвояват, тренират и усъвършенстват правилното извършване на тези операции. Това са дейности, които в реални условия крият опасности за здравето. Поради това работещите трябва да са добре подготвени да се справят при всевъзможни възникващи в практиката ситуации. Този метод намира все по-често приложение при различни форми на онлайн обучение.
Наградите бяха връчени от списание eLearning (Електронно обучение) и Института за „потапящо“ обучение.
Симулаторът за рязане с моторен трион при извършване на спасителни операции е виртуална тренировъчна платформа, която е особено ефективна за обучение и тренировки на пожарникари, на персонала на Агенцията за техническа помощ (THW) в Германия. Служителите на тези служби получават възможност да тренират в сигурна и безопасна виртуална среда оптималното използване на техниката при спасителни и аварийни операции, за бързо и компетентно оказване на първа помощ и спасяване на човешки животи.

Г-н Марбод Лемке, ръководител „Международно сервизно и продуктово обучение“ на STIHL подчертва: „Нашата дигитално разширена концепция за обучение на пожарникари, на служители на Агенцията за техническа помощ и други подобни организации, е един пътеводител към бъдещето. Чрез използване на моторни триони и триони за спасителни цели в безопасна и управляема учебна среда, симулаторът гарантира, че спасителните екипи ще бъдат добре обучени за своята работа. Способността им да се справят във всяка ситуация е гарантирана. Симулаторът има потенциала да реформира образованието и по-нататъшната подготовка в този бранш по целия свят.“
STIHL е разработила симулатора за рязане с моторен трион в сътрудничество с фирма imsimity GmbH. Той може да бъде закупен от компании, извършващи такива дейности като стандартно съдържание и да бъде интегриран в техните собствени образователни процеси. В съдържателно отношение проектът е бил консултиран от Агенцията за техническа помощ (THW).

прочети пълната статия в "Направи Сам"


към началото